Dalyvavimas projekte “Mokyklos globėjas Juzefas Ignacijus Kraševskis, didis Lenkijos ir Lietuvos istorijos mokytojas”

Lapkričio mėnesį mūsų gimnazijos mokiniai dalyvavo projekte “Mokyklos globėjas Juzefas Ignacijus Kraševskis, didis Lenkijos ir Lietuvos istorijos mokytojas”.

Projekto tikslas buvo supažindinti jaunimą su Kraševskio biografija ir jo indėliu į Lenkijos ir Lietuvos kultūrą. Projektu siekta pabrėžti didžiulę rašytojo įtaką ir dalyvavimą pastangose atgauti Lenkijos ir Lietuvos nepriklausomybę.

Projekto programą sudarė keli etapai, kurie buvo susieti su žymaus lenko gyvenime svarbiomis vietomis. Pirmasis iš jų buvo Vilnius – rašytojo studijų miestas ir jo susižavėjimo Lietuvos istorija laikas, kurio rezultatas – 4 tomų istorinė monografija “Vilnius nuo jo ištakų…..”.

Kitas etapas buvo Poznanė. Mokiniai lankėsi J. I. Kraševskio studijoje-muziejuje. Būtent čia buvo sukurta paroda, kuri 2021 m. buvo eksponuojama mūsų gimnazijoje. Poznanės muziejaus kuratorius Krzysztof Klupp supažindino mokinius su šio darbo titano nuopelnais Lenkijai. Čia jaunimas galėjo pasigrožėti pirmaisiais rašytojo kūrinių leidimais, taip pat dovanomis, įteiktomis rašytojui per 1879 m. spalį Krokuvoje vykusias jo literatūrinės veiklos 50-mečio iškilmes.

Dar vienas svarbiausias projekto akcentas buvo apsilankymas Potsdame, kuris rašytojo minimas daugelyje romanų apie Saksonijos laikus. Iš Potsdamo mokiniai keliavo į Berlyną. Šiame mieste 1883 m. Kraševskis buvo suimtas įtariant jį žvalgybine veikla Prancūzijos naudai. Kancleris Otto von Bismarckas tikėjosi, kad Kraševskis bus nuteistas mirties bausme už šnipinėjimą. Tyrimo metu rašytojas kalėjo Berlyno Moabito kalėjime.

Grįždami atgal mokiniai aplankė Gniezną, Lenkijos valstybingumo lopšį. Apie šią vietovę Kraševskis rašė savo žinomiausiame romane “Senoji pasaka”. Pats rašytojas buvo įsitikinęs, kad Gniezno katedroje palaidota Mieszko I žmona Dobrawa. Pasak istorinių liudijimų, Mieszko I buvo pakrikštytas netrukus po vedybų.

Projekto kulminacija tapo vaizdo įrašo “Mūsų mokyklos globėjas Juzefas Ignacijus Kraševskis, didis Lenkijos ir Lietuvos istorijos mokytojas”, sukūrimas. Jis leis mokyklos bendruomenei susipažinti su darbo titano, didžiojo romantiko, kuris nutiesė tiltą tarp Lenkijos ir Lietuvos kultūros, siluetu.

Projektą iš dalies finansavo Švento Maksimilijono Marijos Kolbės lenkų kalbos plėtros institutas Lenkijos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos lėšomis.

Šia visuomenine užduotimi siekta populiarinti gimtąją kultūrą tarp vietos lenkų bendruomenės ir gilinti istorinę savimonę, taip stiprinant ryšį su Lenkija.